Tokajské víno
Tokajské víno sa vyrába z Furmintu, Lipoviny a Muškátu žltého. V Tokajskej vinohradníckej oblasti (TVO) na Slovensku sa vyrábajú vína suché, polosuché a sladké. Zo suchých vín sú to predovšetkým Tokajské samorodné suché, Tokajské omšové a Tokajský Furmint. Medzi sladké patria Tokajské samorodné sladké, Tokajská Lipovina a samozrejme známe tokajské výbery.
Tokajská horská oblasť sa ťahá na severovýchodnej časti krajiny, na jemne vlnitej časti vidieku. Tokajskú oblasť zo severozápadnej časti obklopuje Zemplín bohatý na oblasť zarastenú stromami a z juhozápadnej časti rieka Bodrog. Z roku 2002 UNESCO vyhlásilo Tokajskú oblasť za svetovú pamiatku
Samorodné suché
Toto víno sa vyrába z neskorého zberu odrôd Furmint a Lipovina bez odoberania cibéb. Zreje v drevených sudoch 3-4 roky a následne sa fľašuje. Po takomto výrobnom postupe sa z neho stáva suché víno výnimočnej kvality.
Odporúča sa ako aperitív k pečenému mäsu, divine, rybám..
Samorodné sladké
Je to ten druh samorodného vína, kde po vykvasení zostáva vo víne z cibéb také množstvo cukru, ktoré ho robí sladkým vínom mimoriadnej kvality. Tento druh sa kvalitou veľmi blíži trojputňovému výberu. Odporúča sa k zákuskom, dezertom, syrom a tiež po káve. Podáva sa vychladené na 11 – 12 °C
Tokajská lipovina neskorý zber
Ručne vyberaný zber nadvihnutý intenzívnou vôňou je zamatovou vinnou jedinečnosťou. Odporúča sa ľudom, ktorý obľubujú vinne špeciality. Podáva sa vychladené na 12°C.
Tokajská lipovina polosladká
Vyrába sa z lipoviny po dvojročnom zraní sa fľašuje.
Disponuje na Lipovinu charakteristickými črtami - jemné elegantné kyseliny, jemná elegantná chuť a vôňa sudového vína. Odporúča sa k dezertom a šľahačkovým pohárom.
Tokajský Furmint suchý
Vyrába sa z odrody Furmint, po dvojročnom zraní v drevených sudoch sa fľašuje. Je to jemne aromatické, suché markantné víno.
Odporúča sa k teplým predjedlám (huby, syrové omelety, šunkové palacinky), k restovanej pečeni, vnútornostiam, perkeltom.
Tokajský Furmint polosladký
Vyrába sa z odrody Furmint, dva roky zreje v drevených sudoch, následne sa fľašuje. Harmónia cukornatosti a zloženie kyselín dáva vínu príjemnú sladkastú chuť.
Odporúča sa k slanému a syrovému pečivu.
Žltý muškát polosladký
Pochádza z tretej najdôležitejšej odrody tokajského hrozna Muscat Lunel. Vyrába sa z jej čistého zberu a spracovania. Dva roky zreje v drevených sudoch, následne sa fľašuje. Je to elegantné sladké víno s príjemnou vôňou muškátu. Odporúča sa k dezertom, zákuskom, vhodné na stretnutia s priateľmi.
Tokajský výber 3-putňový
Plné, usadlé harmonické víno s príjemnou vôňou a chuťou po cibébach. Zvyškový cukor je minimálny 60 g/1 l. Farba je žltojantárová.
Tokajský výber 5-putňový
V Tokajskej oblasti je to najznámejšie a najobľúbenejšie dezertné víno. Jeho výroba sa ťahá viac storočí dozadu. Pochádza z jednotlivo vyberaných hroznových bôbov. Jeho vôňa a chuť v sebe ukrýva vznešenú eleganciu. Vysokokvalitné, komplexné víno. Hlavné zložky sú dokonale zladené a tvoria harmonický jednoliaty celok. Obsah naturálneho cukru z cibéb je minimálne 120 g/1 l. Farba je výrazne jantárová. Podáva sa vychladené na 11 – 12 °C
Tokajský výber 6-putňový
Vysoko extraktívne víno, s výraznou cibébovou arómou chlebovinkou. Vysoký obsah zvyškového cukru 150 g/l je zharmonizovaný s kyselinami a alkoholom. V chuti sa výrazne prejavuje esenciový charakter. Je to vzácne, komplexné Podáva sa vychladene na 10°C.